Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

LeidenGlobal Filmvertoning & Discussie | Last Train Home

LeidenGlobal presenteert ism het Voice4Thought Festival 2017, LeidenAsiaYear en Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden:

Filmvertoning & -discussie 'Last Train Home'

Regisseur: Lixin Fan (2009, China/Canada)

Datum: 28 september | 15:00

Locatie: Kijkhuis Leiden

Introductie & Discussie: drs. Anne Sytske Keijser, Leids Universitair docent in moderne Chinese taal, literatuur en film.

Synopsis
"We werken ver van huis. De oude mensen en de kinderen zijn in het dorp gebleven. Maar als een familie zelfs met Nieuwjaar niet bij elkaar kan zijn, zou het leven zinloos zijn." Aldus één van de talloze Chinese arbeiders die jaarlijks de heroïsche tocht ondernemen van de nieuwe industriegebieden naar hun dorpen in de provincie.

De film gaat over een jongere in China die in opstand komt tegen haar ouders, die gemigreerd zijn naar de grote stad om geld te verdienen voor een goede opleiding en beter toekomstperspectief voor hun kinderen. De kinderen willen echter hun ouders juist in de buurt hebben en de dochter reageert nogal rebels tegen het pad dat haar ouders voor haar hebben uitgestippeld. De migratie van ouders naar de stad om te werken, terwijl de kinderen nog (bij grootouders) op het platteland wonen, is een veelvoorkomend fenomeen in China. Tijdens de discussie achteraf wordt hier verder op ingegaan onder leiding van drs Anne Sytske Keijser.


Voice4Thought Festival
De filmvertoning en discussie maakt deel uit van het Voice4Thought Festival dat op 28 en 29 september 2017 plaatsvindt in Leiden. Sinds 2015 brengt Voice4Thought tijdens hun jaarlijkse festival kunstenaars, wetenschappers, journalisten, studenten, scholieren, beleidsmakers en activisten van verschillende achtergronden samen. Voice4Thought wil tijdens het festival mensen via muziek, film, kunst, debat, workshops en andere activiteiten uitdagen om kritisch na te denken over de huidige problematiek in onze samenleving en het publiek aan te zetten tot reflectie en discussie.

Elk festival omarmt een eigen verhaal. Dit jaar gaat het festival over radicalisering. Voice4Thought wil een dialoog starten en een reflectie geven op wat radicalisering in deze tijd eigenlijk inhoudt. De activiteiten zijn zo opgezet dat mensen uitgedaagd worden om kritisch na te denken over de huidige problematiek in onze samenleving, zowel in Nederland, Afrika, Azië als wereldwijd.