Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

Scholierenconferentie 2018

'Migration first, Netherlands second?!'

Op donderdag 1 februari organiseren 12 Leidse middelbare scholieren zelf een conferentie voor hun medescholieren. De ambitieuze leerlingen willen hun medescholieren bewust maken van maatschappelijke thema’s en vragen hiervoor de aandacht door middel van zelfbedachte ludieke workshops en enerverende keynote speakers. Tijdens de conferentie wordt ingegaan op 'de invloed van migratie op de Nederlandse Cultuur’ met de titel 'Migration first, Netherlands second?!'.

Men heeft vaak niet door hoeveel de Nederlandse cultuur is beïnvloed van buitenaf. Zaken die vele Nederlanders als 'echt Nederlands' beschouwen, zijn vaak het gevolg van samenkomst van culturen. Denk aan gerechten, gedrag, design, muziek, kunst etc. De leerlingen willen hun medescholieren laten zien dat door migratie veel mooie dingen in Nederland tot stand zijn gekomen. En het werkt ook vice versa - juist delen uit de Nederlandse cultuur 'migreren' ook weer naar het buitenland waarbij ook vermenging komt.

De conferentie wordt dit jaar in het PJ Veth gebouw van de universiteit Leiden georganiseerd en bestaat uit enkele plenaire sessies en diverse workshops, oa gegeven door LeidenGlobal experts.

De dag na de conferentie presenteren de scholieren de resultaten van hun conferentie tijdens een speciaal diner (op uitnodiging).

 

De Scholierenconferentie is een initiatief van LeidenGlobal en Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) en wordt uitgevoerd door leerlingen van Visser ’t Hooft Lyceum en het Bonaventura College.

Deze formule is in september 2015 voor het eerst succesvol uitgevoerd als onderdeel van Global Imaginations en was tijdens de tweede editie in september 2016 onderdeel van het Voice4Thought Festival @Leiden.