Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

Succesvolle 3e editie van de Leidse Scholierenconferentie

Succesvolle 3e editie Leidse Scholierenconferentie: Migration first, Netherlands second?!

Op 1 en 2 februari jl vond zeer succesvol de derde editie plaats van de Leidse Scholierenconferentie, een initiatief van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden en LeidenGlobal waarbij twaalf middelbare scholieren een conferentie opzetten voor hun ca 70 medescholieren rond een maatschappelijk onderwerp.

De conferentie van dit jaar was rondom het thema migratie. Met de pakkende titel ‘Migration first, Netherlands second?!’ wilden de ambitieuze organiserende scholieren hun medescholieren bewust maken van de enorme invloed die migratie in de loop van de jaren heeft gehad op de Nederlandse cultuur.

Door middel van zelfbedachte interactieve workshops in samenwerking met enerverende sprekers toonden de leerlingen dat veel zaken die door Nederlanders als ‘Typisch Nederlands’ worden beschouwd - zoals gerechten, gedrag, kunst, muziek en taal - vaak het gevolg zijn van een samenkomst van culturen. Veel onderdelen uit de ‘Nederlandse cultuur’ zijn voortgekomen uit migratie vice versa - juist delen uit de Nederlandse cultuur 'migreren' ook weer naar het buitenland waarbij ook vermenging komt.

De conferentie werd dit jaar in het recent gerestaureerde PJ Veth gebouw van de universiteit Leiden georganiseerd met de sprekers Pierre Pourchez, Martin Berger, Valika Smeulders, Vivien Waszink, Marlou Schrover en last but not least Michael Schaap a.k.a. De Hokjesman.

De conferentie is door de scholieren zelf vastgelegd op filmpjes onder begeleiding van filmmaker Kasper van Alphen. De filmpjes en resultaten werden vervolgens op vrijdag 2 februari gepresenteerd door de leerlingen tijdens een speciaal diner voor de betrokken organisaties.

De filmpjes zijn hier te zien:

- Introductiefilm (door Lucas, Milly en Sam)

- Deel 1 Scholierenconferentie 2018 (door Lucas en Sophie olv Kasper van Alphen)

- Deel 2 Scholierenconferentie 2018 (door Lucas en Sophie olv Kasper van Alphen)

- Presentaties & Diner(door Lucas en Sophie olv Kasper van Alphen)

De scholierenconferentie werd mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het Bonaventura College en Visser ‘t Hooft Lyceum. Speciale dank aan Emma, Eva, Zohra, Ramona, Sam, Sophie, Eliza, Milly, Fahima, Fatima Z, Fatima D, Lucas.