Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

Scholieren conferentie over Kinderrechten wereldwijd

Conferentie door en voor Leidse scholieren levert 8 Kinderrechtenverdragen op 

Op dinsdag 2 april organiseerden Leidse middelbare scholieren zelf een conferentie voor hun medescholieren. De ambitieuze leerlingen maakten met de conferentie hun medescholieren meer bewust van (hun) kinderrechten en brachten interessante discussies op gang. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een presentatiediner. Klik hier voor de overall film

De middag startte met een krachtige introductie van Unicef Hoogleraar Ton Liefaard, en interactieve stellingen die door de leerlingen zelf werden gepresenteerd. Daarna ging de groep scholieren uiteen om in workshops voor acht zeer uiteenlopende landen een kinderrechtenverdrag op te stellen. De organiserende leerlingen hadden vooraf in samenwerking met LeidenGlobal experts informatiebladen opgezet voor Iran (Maaike Warnaar), Zuid-Korea (Remco Breuker), de Verenigde Staten (Sara Polak), Rwanda (Margot Leegwater), China & Nederland (Tom Zwart), Venezuela (Marlena Antcak) en Indonesië (Hoko Horii). Aan de hand van deze hand-outs werden de workshops begeleid door rechtenstudenten van de Universiteit Leiden.

Na het sluiten van de acht kinderrechtenverdragen, werden deze plenair bekeken en teruggekoppeld onder leiding van universitair docent Internationale Kinderrechten Katrien Klep. De scholieren waren erg onder indruk - een leerling reageerde: "Wat dus belangrijke kinderrechten voor ons in Nederland zijn, hoeven niet per se ook voor kinderen in andere landen te zijn. Zij hebben vaak andere problemen waar andere kinderrechten belangrijker voor zijn".

Resultaat
Op vrijdag 12 april presenteerden de organiserende leerlingen van het Bonaventuracollege en het Visser 't Hooft Lyceum de resultaten van de scholierenconferentie tijdens een diner, dat werd geopend door wethouder Paul Dirkse (Gemeente Leiden) en afgesloten met een mooie reflectie op de avond door Margrite Kalverboer (de Kinderombudsman). De conferentie van 2 april werd uitvoerig gepresenteerd aan de hand van filmpjes die de leerlingen zelf gemaakt hadden:

Overall presentatie film (door Script Factory)

Diverse films van de conferentie (door de leerlingen van Bonaventura en Visser 't Hooft)

De scholierenconferentie is een initiatief van LeidenGlobal en Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) en is uitgevoerd door leerlingen van Visser 't Hooft Lyceum en het Bonaventura College. De formule waarbij scholieren hun medescholieren op interactieve wijze bewust maken van maatschappelijke thema's, werd dit jaar voor een vierde keer uitgevoerd. In deze 4e editie werd onder meer samen gewerkt met BplusC Leiden en Leiden Kennisstad.

 Scholierenconferentie groep