Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

Succesvolle Expert Talks bij Buitenlandse Zaken

Succesvolle LeidenGlobal Experts Talks
bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Sinds najaar 2019 organiseert LeidenGlobal in samenwerking met de Academie voor Internationale Betrekkingen een reeks lezingen* bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Deze ‘LeidenGlobal Expert Talks’ zijn gericht op actuele internationale onderwerpen, gegeven door experts die gelieerd zijn aan LeidenGlobal:

In Leiden bevinden zich veel experts die met hun kennis over culturen wereldwijd een breder beeld en achtergrond informatie kunnen geven met betrekking tot actuele discussies over internationale onderwerpen. Deze expertise wordt in de Expert Talks gedeeld met beleidsmakers en -medewerkers van de ministeries om een goed beeld te kunnen vormen over heden en verleden en besluiten te kunnen maken over de toekomst.

De eerste lezing van 22 november jl ‘Kunst als internationaal dilemma’ ging over koloniale kunst: een pijnlijke erkenning van het verleden, gekenmerkt door juridische, morele en politieke dilemma’s. LeidenGlobal voorzitter Pieter ter Keurs (hoogleraar Musea, Collecties en Samenleving van Universiteit Leiden) en Robert Verhoogt (senior beleidsmedewerker bij de Directie Erfgoed en Kunsten van het Ministerie van OCW) gaven daarbij samen een inkijkje in het internationale debat hierover. Zo’n 60 medewerkers van verschillende ministeries namen deel aan deze lezing.

Bij de tweede Expert Talk op 16 december startte Prof. Gert Oostindie (directeur KITLV & hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis Universiteit Leiden) met het beantwoorden van de vraag ‘Heeft Nederland een postkoloniaal trauma?’ (Zijn antwoord was ‘Nee’.) Daarna ging hij voor en in bespreking met de volle zaal verder in op hoe Nederland omgaat met haar koloniale verleden.

Na deze succesvolle Expert Talks, gaat de samenwerking verder en zal LeidenGlobal in 2020 ism de Academie voor Internationale Betrekkingen nog meer Expert Talks in de vorm van lezingen en ronde tafel discussies organiseren.De lezingenreeks* is toegankelijk voor alle medewerkers van het Rijk