Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

KITLV onderzoek slavernijverleden volop in de media

Op 31 oktober zijn drie boeken over het koloniaal en slavernijverleden van de stad Rotterdam gepresenteerd aan burgemeester Aboutaleb en oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin. De boeken (Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in Slavernij & Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging) zijn het resultaat van een bijzonder onderzoek dat het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) o.l.v. hoogleraar Gert Oostindie heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Rotterdam. De media aandacht hiervoor was aanzienlijk:

Aan NOS vertelt Gert Oostindie over hoe dit unieke onderzoek heeft uitgewezen dat Rotterdam tot over de oren in de slavernij zat en dat er bijna geen blijk was van ethische bezwaren. "Een op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders." Ook RTL Nieuws rapporteert over het onderzoek en kijkt naar wat de stad Rotterdam hiermee gaat doen.

In een video van EenVandaag praat prof. Oostindie over het feit dat dit slavernijverleden ook onderdeel is van de geschiedenis en het stuk erkenning wat hiermee gepaard gaat. "Het is een schandvlek waar je open over moet zijn." 

Burgemeester Aboutaleb ‘is blij met het rapport’, meldt Nu.nl. Het Nederlands kolonialisme droeg bij aan de groei van Rotterdam tot wereldhaven en het is belangrijk dat deze geschiedenis bekend is. "Een stad die de geschiedenis niet kent, kan niet vooruit", volgens Aboutaleb.

In NRC vertelt historicus Alex van Stipriaan, auteur van één van de boeken, over het grondige onderzoek naar de slavernij van Rotterdam en de invloed op de economie van deze internationale stad. "Typische Rotterdamse slavernij bestond niet" (eerder in NRC de gevolgen van gemeentelijke onderzoeken naar het slavernijverleden.)

Caterine Baeten van Vers Beton interviewde Gert Oostindie al eerder over de kritiekpunten op het rapport, het archiefonderzoek en de beperkingen van bronnen. Ook kwamen de bevindingen uit het onderzoek en de impact op het maatschappelijk debat naar voren.

Rijnmond.nl laat hoogleraar Alex Van Stipriaan aan het woord over het onderzoek. Zijn boek Rotterdam in slavernij speelt zich deels af in Rotterdam en deels in Curaçao en Suriname. Het belangrijkste doel is bewustzijn creëren: "Mensenhandel met zestigduizend personen is niet zomaar uit de geschiedenis te gummen.", aldus Van Stipriaan.

Het Parool meldt tevens dat wethouder Bert Wijbenga een actieplan tegen racisme heeft opgesteld. Daarnaast roept het stadsbestuur ook op tot een nationaal onderzoeksprogramma naar het slavernijverleden. Eerder onderzocht Amsterdam ook al haar betrokkenheid bij slavernij.

Ook in Trouw gaat de aandacht naar het aandringen van de colleges van Rotterdam en Amsterdam voor een nationaal onderzoek naar de Nederlandse rol bij slavernij en kolonialisme. Over de resultaten van het onderzoek zegt historicus Alex van Stipriaan: “Dankzij deze boeken kan niemand meer zeggen ‘Goh, dat heb ik eigenlijk nooit geweten’."

Slavernij Rdam

 

Tekst: Karianne Ooijevaar