Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

Peter-Alexander Kerkhof in diverse media over het Oudnederlands

Historisch taalwetenschapper (Universiteit Leiden) Peter Alexander-Kerkhof en zijn onderzoek worden volop door de media uitgelicht. Eind 2020 werd Kerkhof geïnterviewd door het Algemeen Dagblad over zijn onderzoek naar Friese taaloverheersing in Zuid-Holland en zijn ontdekking van een rijke Friese geschiedenis.

Dit jaar krijgt ook zijn onderzoek naar de taal van Johan de Witt en zijn tijdgenoten aandacht. Veel kennis over de taalontwikkeling van het Oudnederlands vindt volgens Kerkhof nauwelijks zijn weg naar het grote publiek en hij treedt daarom graag op in radioprogramma’s.

Zo vertelde hij in het radioprogramma Nieuwsweekend van NPO Radio 1 over de podcast en YouTube video die hij maakte met Ineke Huysman (Huygens Instituut) over het gesproken Nederlands van de zeventiende eeuw. De podcast is gebaseerd op de reisjournaals van Johan de Witt.

Het Leidsch Dagblad schreef een artikel naar aanleiding van dit onderzoek en de podcast. Kerkhof was ook te zien in Editie NL, een televisieprogramma van RTL4. Er verscheen ook een artikel over dit segment van het programma, waarin Kerkhof ook ingaat op de taalwetenschap en eigenschappen van het zeventiende-eeuwse Nederlands.

Al eerder interviewde ook LeidenGlobal Peter-Alexander Kerkhof over zijn activiteiten en onderzoeksplannen voor 2021.
Lees het interview (Engels) hier.

Tekst: Jemima Sint Nicolaas