Subscribe to LeidenGlobal News

Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

« Back to overview

RMO en Leidse onderzoekers volop in het nieuws

De eerste Neanderthaler van Nederland, waarvan het schedelfragment in 2009 werd gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO), heeft nu een gezicht gekregen door de reconstructie van ‘paleo-artists' gebroeders Kennis. Leidse onderzoekers van zowel het RMO als de Universiteit Leiden zijn de afgelopen dagen volop in het nieuws geweest door de reconstructie van Krijn, de naam die ze onze oudste landgenoot hebben gegeven.

De schedel, die zo'n 50.000 tot 70.000 jaar oud is, werd twintig jaar geleden gevonden voor de kust in Zeeland. Krijn leefde in die tijd in het prehistorische gebied Doggerland, dat nu de Noordzee is. Sinds een aantal maanden is de Doggerland-expositie in het Rijksmuseum van Oudheden te zien, een tentoonstelling die het verhaal vertelt van bijna een miljoen jaar menselijke bewoning, landschaps- en klimaatverandering in het uitgestrekte en rijke gebied voor de Nederlandse kust.

Het RMO en Leidse onderzoekers kwamen door het nieuws veelvuldig bij zeer uiteenlopende media voorbij. Luc Amkreutz, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, vertelt NOS dat hij denkt dat het fossiel door het beeld meer gaat leven voor bezoekers. Ook in een videorapportage van het AD werd Amkreutz geïnterviewd over de totstandkoming van de reconstructie en zijn samenwerking met de gebroeders Kennis. Nationale media RTL Nieuws en De Telegraaf melden het onderzoek van de Universiteit Leiden, waaruit niet alleen bleek dat Krijn een stevige, jonge man was die voornamelijk vlees at, maar ook dat de Neanderthaler een onschuldige, onderhuidse tumor had. Populairwetenschappelijke nieuwssite Scientias informeerde bovendien dat er nog nooit eerder een tumor bij Neanderthalers is vastgesteld.

Ook regionale media pakten het boeiende nieuws op en vermeldden het RMO en Universiteit Leiden: De Gelderlander focust daarbij op de Arnhemse tweelingbroers Kennis het gezicht gereconstrueerd hebben. De Zeeuwse krant PZC daarentegen meldt trots dat Krijn uit Zeeland kwam, de plek waar het fossiel gevonden werd alvorens het naar het RMO werd gebracht. Ook een recente reportage uit het regionale AD vermeldt de Zeeuwse komaf van de Neanderthaler. Dat de broers Kennis bovendien in Noord-Brabant zijn geboren laat BN DeStem niet onvermeld. Omroep West laat de lezers meer zien over de verschillende stappen in de reconstructie, alsook een visuele toelichting door Amkreutz en de 'paleo-artists'. Ook kinderen bleken in de ban van Krijn: het Jeugdjournaal maakte in het museum een pakkende videorapportage over het onderzoek.

Niet alleen Nederlandse nationale media schonken aandacht aan de reconstructie van Krijn, ook internationale media vertellen het verhaal volop. Zo verscheen er in de Britse kranten Daily Express en Daily Mail een artikel over Krijn. Ook de rest van de wereld schenkt aandacht aan het bijzondere verhaal: onder andere media uit Frankrijk, Turkije, Polen en Griekenland schrijven in hun respectievelijke talen over de reconstructie in het RMO. Naast de algemene media stond Krijn natuurlijk ook in de belangstelling bij wetenschappelijke nieuwsorganen in het buitenland. Archaology.org, een publicatie van the Archaeological Institute of America, prijkt met de kop 'Face of "Dutch Neanderthal" reconstructed'. Engelstalige wetenschapssite Live Science schreef over de reconstructie en het RMO en ook wetenschappelijke nieuwsdiensten Sci-News en Science X lieten Krijn niet onbesproken.

Het fossiel en de reconstructie van Krijns gezicht zijn in het RMO te zien tot en met 31 oktober 2021 in de tentoonstelling Doggerland.

Geschreven door Roelie Mol