Highlights
Welcome to LeidenGlobal. Check out our highlights.

leids-actualiteitencollege-1-web

LeidenGlobal jubileum met Kick off van Het Leids Actualiteitencollege

21 november 2023

Viering 10 jarig bestaan van LeidenGlobal met Kick off van Het Leids Actualiteitencollege

We nodigen u graag uit voor een bijzondere gelegenheid: De kick-off van Het Leids Actualiteitencollege tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van LeidenGlobal, op dinsdag 21 november in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

LeidenGlobal introduceert een nieuwe reeks activiteiten onder de naam Het Leids Actualiteitencollege. Tijdens deze ‘colleges’ delen deskundigen beknopte achtergrondinformatie over actuele onderwerpen die verband houden met specifieke regio's en culturen. Vervolgens bieden we ruimschoots gelegenheid voor vragen vanuit het publiek en kennisuitwisseling.

Deze unieke gelegenheid stelt u in staat om inzicht te krijgen in en te discussiëren over belangrijke kwesties in de wereld van vandaag, gepresenteerd door vooraanstaande experts. Bovendien grijpen we deze gelegenheid aan om samen een toost uit te brengen op een succesvol decennium van LeidenGlobal.

Leids Actualiteitencollege I
Datum: Dinsdag 21 november 2023
Tijd: 17:00-19:00 (inloop vanaf 16:30)
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
Registratie via deze link

Thema: Desinformatie en Conflict: De rol van nepnieuws bij online oorlogvoering in de Sahel
Met expert Prof. Mirjam de Bruijn (Universiteit Leiden & Afrika-Studiecentrum)

De radicale oorlog in de Sahel (West & Centraal Afrika), wordt vaak omschreven als een conflict dat zowel in de fysieke wereld als online wordt uitgevochten. In tal van West-Afrikaanse landen zien we een alarmerende toename van zowel jihadisten als criminele groeperingen. Bovendien worden staatsgrepen in landen als Niger, Burkina Faso, Gabon, en zelfs (mislukte) couppogingen in Guinee-Bissau en Gambia frequenter. Deze oorlogen beperken zich echter niet tot de fysieke arena; de strijd wordt ook ónline gevoerd.

Professor Mirjam de Bruijn zal als expert voor deze regio een beknopte uitleg geven over de huidige situatie, waarbij ze zal ingaan op hoe nepnieuws en online tactieken worden ingezet om bepaalde doelen te bereiken en de impact die dit met zich meebrengt. Na de inleiding van Mirjam de Bruijn bieden we gelegenheid voor een discussie en kennisuitwisseling over deze complexe situatie en de daarmee samenhangende uitdagingen.

Mirjam de Bruijn is hoogleraar contemporaine geschiedenis en antropologie van Afrika en een veelgevraagde expert in de nationale en internationale media.

Na afloop van het Actualiteitencollege nodigen wij u van harte uit om met ons te toosten op het 10-jarig bestaan van LeidenGlobal tijdens een informele borrel. We hopen van harte dat u aanwezig kunt zijn om dit bijzondere moment met ons te delen.

Registratie via deze link

(Het college zelf is in het Nederlands)

back to overview