Het Annual LeidenGlobal Event is dit jaar een Panel Discussie over Meertaligheid, Identiteit & Onderwijs:
Een Rijkdom aan Talen
Datum: 25 September 2025
Tijd: 19:30-21:00 (inloop vanaf 19:00), gevolgd door een borrel
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, te Leiden
Entree: gratis
Achtergrond
In een steeds diverser wordende samenleving neemt het aantal kinderen dat opgroeit met meerdere talen, toe. Ze spreken thuis een andere taal dan op school, gebruiken straattaal met vrienden, en worden tegelijkertijd blootgesteld aan het Engels via media en onderwijs. Wat betekent deze meertaligheid voor de ontwikkeling van kinderen? En wat betekent dit alles voor de positie van het Nederlands als onderwijstaal en cultuurdrager?
In dit panelgesprek gaan experts uit verschillende vakgebieden in gesprek over kansen, uitdagingen en toekomstscenario's voor taalontwikkeling en meertaligheid in Nederland.
Moderator:
- Rik van Gijn: bijzonder hoogleraar etnolinguistische vitaliteit en diversiteit in de wereld, aan het Centre for Linguistics, Universiteit Leiden
Panelleden
- Karijn Helsloot is taalkundige en Italianist. Zij won met haar onderwijsprojecten en -materialen over meertaligheid verschillende prijzen. In 2019 richtte zij Stichting Taal naar Keuze op.
- Khalid Mourigh is taalwetenschapper en schrijver met een antropologische en taalkundige achtergrond. Hij is onderzoeker aan het Meertens Instituut. Zijn onderzoek richt zich met name op jongerentaal en Tamazight (Berber).
- Hannah de Mulder, universitair docent Linguistics, verbonden aan het Heritage Linguistics Lab. Zij richt zich op meertaligheid en taalontwikkeling van kinderen, waarbij zij vooral ook kijkt naar de voordelen en mogelijkheden van meertaligheid bij kinderen.
- Carmen van den Bergh, universitair docent Italiaanse taal & cultuur, Universiteit Leiden en ervaringsdeskundige op het gebied van meertaligheid.
Het LeidenGlobal Annual Event wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten en de Faculteit Archeologie in samenwerking met het Leiden University Centre for Linguistics bij het Rijksmuseum van Oudheden, aansluitend op de Week van het Oude Schrift en in het kader van de Europese Dag van de Talen.